Dus jij zoekt een job?

Meld je aan bij JobAlert en ontvang automatisch de meest geschikte jobs!

Maak je JobAlert aan

Nieuw ziekenhuis voor het AZ Jan Portaels

Nieuw ziekenhuis

Het AZ Jan Portaels heeft van de Vlaamse Overheid de opdracht gekregen een volledig nieuw ziekenhuis te bouwen om te voldoen aan de hoge kwaliteitseisen van de toekomst. In 2020 moet het nieuwe ziekenhuis operationeel zijn. 


Het AZ Jan Portaels is van plan deze opportuniteit ten volle te benutten en engageert zich om vandaag al het nieuwe ziekenhuis als organisatiemodel te realiseren in de oude gebouwen. Met het project ‘de XII Werken van AZ Jan Portaels’ slaagde het ziekenhuis erin op korte tijd tal van afdelingen volledig toekomstklaar te maken. De bouw van een nieuw ziekenhuis wordt zo de figuurlijke kers op de taart. 

 

De CAT site, achter het station van Vilvoorde is gekozen als toekomstige bakermat! Een uitstekende locatie voor ons ziekenhuis - mede gezien de voortreffelijke ligging tussen de Luchthavenlaan, de spoorweg, de R22 en de Vilvoordelaan. De locatie van het huidige ziekenhuis zal in de toekomst ontwikkeld kunnen worden als bijkomend stadsdeel, aansluitend op het centrum van de stad en schitterend gelegen langs het Kanaal.

Een Belgisch-Nederlands ontwerpteam bestaande uit NU architectuuratelier - dJGA (de jong gortemaker algra architecten)- AR-TE - WEST8 - STABO – DAIDALOS, heeft de opdracht verworven voor het ontwerpen van het nieuwe ziekenhuis AZ Jan Portaels in Vilvoorde. Het nieuwe AZ Jan Portaels zal 45.000 vierkante meter omvatten en zal 400 erkende bedden herbergen. Uit de dertig ontwerpteams die meedongen naar de opdracht werd dit team geselecteerd.

Het ziekenhuis, bijgestaan door Cor Wagenaar (Universitair hoofddocent aan de Technische Universiteit Delft, met als specialisaties o.a. de architectuur van de gezondheidszorg), vertrok vanuit een duidelijke visie voor de toekomst, die door het ontwerpteam perfect vertaald werd in architectuur. 


Eerste ziekenhuis met Team Vlaamse Bouwmeester 
Voor het vinden van een geschikte ontwerper werd een Open Oproep uitgeschreven, een selectieprocedure onder begeleiding van het Team Vlaams Bouwmeester. “De keuze voor het Belgisch-Nederlands ontwerpteam is gemaakt door de jury vanwege de geïntegreerde visie en een samenhangend concept op de verschillende ruimtelijke niveaus: de stad, de locatie, het gebouw en zijn interieur. Waarbij een koppeling wordt gemaakt tussen de principes ‘healing environment’ en stedelijke integratie,” aldus Dr. Guy Buyens, algemeen directeur van het AZ Jan Portaels. Het gekozen ontwerpteam is verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig ontwerp, de architectuur, het interieur, het functionele ontwerp, de stabiliteit en de techniek van het Vlaamse ziekenhuis. 


Geïnspireerd op opengeknipt bouwblok 
Het ontwerp van het ziekenhuis, waar jaarlijks meer dan 10.700 gehospitaliseerde patiënten zullen worden behandeld en ruim 64.500 consultaties zullen plaatsvinden, kenmerkt zich door een opengeknipt bouwblok. Door het bouwblok open te knippen ontstaat een evenwicht tussen openstellen en afsluiten naar stedelijke omgeving. Door een tweetal binnentuinen opent het gebouw zich naar het omliggende landschap en de stedelijke context zonder de rust en sereniteit in deze omsloten tuinen en het ziekenhuis te verliezen. Dit draagt bij aan een helende sfeer met aandacht voor de patiënt en zijn omgeving. 

Het opengeknipte bouwblok combineert de voordelen van een campusmodel met de compactheid van een gesloten bouwblok. De afzonderlijke gebouwen, waaronder het cure-care gebouw, het gezondheidscentrum en het kantoor, zijn goed herkenbaar en zijn zo gerangschikt dat ze onderdeel vormen van het bouwblok. Zo is tegelijkertijd ook een zeer compacte vorm ontstaan met korte looplijnen, goede onderlinge verbindingen en een karaktervolle architectuur. 


Menselijke maat met oog voor de omgeving 
Het ziekenhuisontwerp heeft een rationele indeling. Dit zorgt voor een compact, rechthoekig gebouw van vijf verdiepingen hoog met een rasterverdeling, waarbinnen elke gewenste zorgfunctie kan worden ondergebracht. Dit zorgt ervoor dat de interne flexibiliteit en toekomstbestendigheid van het gebouw maximaal is. 

Verder heeft het ontwerp een gevouwen gevel. Door het vouwen van de gevel krijgt het gebouw een menselijke schaal. De kamers voor patiënten krijgen zo nog meer oriëntatie naar buiten. De publieke ruimtes van het ziekenhuis zijn zo gecreëerd dat er altijd contact is met daglicht en de omgeving, zodat patiënten en bezoekers zich goed kunnen oriënteren. Daarnaast kunnen patiënten en personeel zich direct van de ene naar de andere locatie verplaatsen, maar het is ook mogelijk om te kuieren langs verschillende terrassen en tuinen door publieke rondgangen. 

Het nieuwe ziekenhuis wordt een stedelijke speler die communiceert met zijn omgeving, als actieve motor voor een nieuw stadsdeel. Om dit te realiseren is rekening gehouden met de locatie van het ziekenhuis, maar ook met de wensen en behoeften van de bewoners van Vilvoorde, de patiënt, het medisch team, het verzorgend personeel en de bezoeker. Zo heeft het ontwerpteam een ambitieus plan ontworpen waarbij een helende omgeving in combinatie met stedelijke integratie als constante in het ontwerp is gewaarborgd. 

Benieuwd naar foto's van het ontwerp? Bekijk ze via de website van Jan Portaels.


En Français  © CareJobs. De verstrekte informatie en/of de geplaatste vacatures op CareJobs zijn uitsluitend voor persoonlijk gebruik door werkzoekenden aan te wenden. Niet toegestaan is elke overname of verveelvoudiging en distributie,commercialisatie of exploitatie van de op Carejobs geplaatste informatie en/of vacatures. Software © CornGroup BV (21-09-2020 18:55:52)