Dus jij zoekt een job?

Meld je aan bij JobAlert en ontvang automatisch de meest geschikte jobs!

Maak je JobAlert aan

Daghospitalisatie heeft nog grote toekomst

UZ Leuven is al meer dan een decennium lang de trendsetter inzake daghospitalisatie. In het begin was de hele filosofie revolutionair, ze kreeg overal navolging. Nu hinkt het Leuvense chirurgisch dagcentrum al een beetje achterop inzake moderne infrastructuur van de daghospitalisatie. We hadden een gesprek met Pierre Luysmans, één van de pioniers van de daghospitalisatie in UZ Leuven, Philip Monnens, diensthoofd opnameplanning en Barbara Lommers, stafmedewerker dienst kwaliteit en patiëntveiligheid.

 

Rond de eeuwwisseling was er een financieel probleem bij vele ziekenhuizen omdat het aantal patiënten te lang verbleef in de klinieken. Ook in Leuven boog men zich concreet over de vraag van de directie voor meer dagopnames. “Samen met o.a. professoren Vandermeersch en Bogaert trokken we in 2000 naar San Francisco om er enkele ziekenhuizen te bezoeken die vooral aan daghospitalisatie deden. In Amerika was het al langer veel te duur om lang in een ziekenhuis te verblijven. We hebben dan een systeem uitgedokterd op basis van een degelijke patiëntenflow. In de klassieke structuur van een ziekenhuis moet een patiënt immers te veel en te lang wachten. Het basisidee was de patiënt trapsgewijs te behandelen zodat hij voelt dat hij in een bepaalde stroom zit. Die begint één uur voor zijn afspraak in een wachtkamer waar hij of zij samen met de familie verblijft in een aangename omgeving… geen witte jassen, warm aanvoelend vasttapijt en speciaal behang zoals in de thuisomgeving. Een verpleegkundige neemt de patiënt op sleeptouw, de familie mag ook nog mee naar de voorbereidingskamer. Heel revolutionair toen was dat de patiënt te voet de operatiekamer binnenging en niet door een verpleegkundige op een bed werd vervoerd. Dat maakt voor de patiënt een heel verschil. Ook na de ingreep geven we de patiënt steeds het gevoel dat hij straks naar huis mag”, aldus Pierre Luysmans, verpleegkundig manager zorgzone kritieke diensten.

 

Lees verder ...


En Français  © CareJobs. De verstrekte informatie en/of de geplaatste vacatures op CareJobs zijn uitsluitend voor persoonlijk gebruik door werkzoekenden aan te wenden. Niet toegestaan is elke overname of verveelvoudiging en distributie,commercialisatie of exploitatie van de op Carejobs geplaatste informatie en/of vacatures. Software © CornGroup BV (15-07-2020 13:26:39)